Home » BATON promovisao knjigu “JA HAŠKI SVJEDOK”
Kultura

BATON promovisao knjigu “JA HAŠKI SVJEDOK”

U petak 20. maja 2022. godine, u prostorijama Gradske  biblioteke Zenica, Udruženje  “Baton” Zenica, obilježavajući 30. godina od početka agresije  na  Republiku Bosnu i Hercegovinu organizovalo je promociju knjige pod nazivom:  JA, HAŠKI SVJEDOK,

O knjizi  je govorio njen autor Nedžad Avdić poznat po činjenici da je kao 17-godišnjak nakon pada  Srebrenice u mjesecu Julu 1995. godine, bio jedan od rijetkih koji je preživio masovna strijeljanja. Nedžad iz sasvim drugog ugla svima nama govori šta je se u stvarnosti tog kobnog jula 1995. godine dogodilo i zašto nije završio u primarnim i sekundarnim masovnim grobnica u Istočnoj Bosni. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ga je  angažovao u više predmeta suđenja počiniocima ratnih zločina u Bosni I Hercegovini, a on se u svim tim slučajevima pojavljuje kao zaštićeni svjedok.

Važno je istaći,  da je moderator i promotor ove knjige bio je Hajrudin Mešić iz  Srebrenice, sada profesor historije u Gazi Husrebegovoj medresi u  Sarajevu. Hajrudin je takođe govorio o patnji i stradanju kroz koja su prošli u Srebrenici, a doživio je  i ličnu  tragediju kada je izgubio  četiri brata tokom pada ove zaštićene UN zone. Naredna aktivnost Udruženja  “Baton” Zenica je već 26.05.2022. godine kada ćemo izvršiti projekciju  dokumentarnog filma: Bolo komandant. Radi se  o legendarnom olovskom komandantu Senahidu Boliću  Boli, koji je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan I Ordenom za vojne  zasluge sa zlatnim mačevima Armije Republike  Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja  “Baton” Zenica Doktor  historijskih nauka Amir Ismić

Tags