Home » Amra Mehmedić prva premijerka ZDK
Zenica

Amra Mehmedić prva premijerka ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je izmijenjeni prijedlog Vlade mandatarke Amre Mehmedić, čime je taj kanton dobio prvu premijerku te postao i drugi kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je dobio vladu nakon Općih izbora 2022.

Nova premijerka ZDK-a u svom uvodnom ekspozeu, između ostalog, najavila je kako će raditi na poboljšanju uslova za unapređenje stanja u svim segmentima života i djelovanja te osigurati ravnomjeran razvoj na području cijelog kantona, a posebno će akcenat staviti na smanjenje troškova, korupcije, nezaposlenosti te zaštiti okoliša, jačanju privrede, zdravstva, zaštiti boraca i njihovih porodica, stipendiranju studenata, promociji obrazovanja i kompetencija, a sve s ciljem zadržavanje mladih u državi.

-Zahvaljujem vam se na prilici da danas, na formalnom početku novog mandatnog perioda, iznesem principe djelovanja i prioritete Vlade u naredne četiri godine, zasnovane na Strategiji razvoja ZDK-a za period 2021.-2027. godina. Polazna tačka za izradu ovog dokumenta su zajednički principi i okvir djelovanja skupštinske većine ZDK-a za mandatni period 2022.-2026. godina, potpisan od strane šest političkih subjekata. Naš zajednički rad bit će usmjeren na činjenje ZDK-a sredinom ugodnijom i sigurnijom za život te atraktivnom za ulaganja – kazala je Mehmedić.

Prema očekivanju, nova ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, umjesto ranije predloženog Boška Jefića iz Zenice, bit će njegova stranačka kolegica iz Socijaldemokratske partije BiH Draženka Subašić iz Zenice. Komisija za izbor i imenovanje Skupštine, u pauzi današnje sjednice, povukla se kako bi usvojila novi prijedlog za popunu tog ministarstva.

Zastupnik Stranke demokratske akcije i dosadašnji premijer ZDK-a Mirnes Bašić postavio je pitanje da li su se današnje tačke dnevnog reda, odnosno Prijedlog odluke o izboru stalnih radnih tijela 9. saziva Skupštine te Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade uopće mogli naći na sjednici Skupštine, imajući u vidu Zakon o Vladi te Poslovnik o radu Skupštine.

-I jedna i druga tačka, prema mišljenju zastupnika Kluba SDA, nisu se mogle naći na dnevnom redu. Jedna tačka nije u skladu sa Zakonom o Vladi ZDK, druga tačka nije u skladu sa poslovnikom, odnosno nije u skladu sa Uputstvom koje smo dobili od Stručne službe Vlade o procentualnom sastavu stalnih radnih tijela Skupštine – kazao je Bašić, navodeći da zastupnici te stranke neće podržati predloženi dnevni red, ali da je svjestan da će od strane nove parlamentarne većine biti usvojen.

Bašić je, u odgovoru na podatke o teškom stanju budžeta tog kantona koje je iznijela u ekspozeu mandatarka Mehmedić, naglasio kako je budžet tog kantona likvidan kao nikada prije, da redovno izvršavaju sve prispjele obaveze i da je “jutros na računu bilo 83.000.000 KM”.

Mehmedić je, naime, kazala kako prema njoj dostupnim podacima, akumulirani deficit ZDK-a iznosi 330.000.000 KM, a da ukupan dug po osnovu sudskih rješenja iznosi 295.000.000 KM.

SDA je imala primjedbu i na procentualnu zastupljenost njihovih kandidata u 17 skupštinskih stalnih radnih tijela, a koja se, naveo je Bašić, moraju formirati prema procentu dobijenih glasova na Općim izborima 2022. godine.

Ta je stranka, kako je objasnio predsjednik Kluba SDA Alija Ogrić, zbog činjenice da Bošnjaci kao konstitutivni narod u prijedlogu nove Vlade procentualno nisu dovoljno zastupljeni prema odredbama Zakona o Vladi ZDK, zatražila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i održavanje sjednice Kluba Bošnjaka.

Međutim, sjednica Kluba Bošnjaka kojoj je prisustvovalo 20 od 24 zastupnika tog kluba, nije mogla biti održana jer nije bilo većine za izglasavanje dnevnog reda. Tako je bez stava tog kluba o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i povredi Zakona o Vladi ZDK, većinom glasova zastupnika u Skupštini ZDK i izglasana nova Vlada ZDK.

-Klub SDA će poduzeti sve zakonite radnje za zaštitu ugrožavanja nacionalnog vitalnog interesa Bošnjaka – najavio je predsjednik Kluba Bošnjaka i zastupnik SDA Ćazim Huskić, navodeći da je za dnevni red ove sjednice glasalo samo deset zastupnika SDA u Klubu Bošnjaka.

Osim mandatarke Mehmedić, novi ministri iz reda Bošnjaka u Vladi ZDK još su Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDP BiH), Adnan Sirovica iz Maglaja (boračka pitanja, DF) i Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka), a iz reda Hrvata Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić iz Žepča (zdravstvo, HDZ BiH) te Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ), koji je jedini ministar iz starog saziva, u kojem je obnašao dužnost ministra privrede.

Novi ministri iz reda Srba su Draženka Subašić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDP BiH) te Danijel Pašić iz Tešanj (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH).

U novoj Vladi ZDK, od stranaka nove parlamentarne većine, nema samo ministara iz političkog subjekta Narod i Pravda, koji u Skupštini ZDK ima tri zastupnika, koliko imaju i koalicije DF/GS te hrvatski blok okupljen oko HDZ-a BiH.

federalna.ba/Fena